Financiarul

ZF - Dupa Afaceri

luni, ianuarie 05, 2009

Cum recunosti un restaurant bun?


Pot spune lucruri concrete despre calitatea unui restaurant din secunda unu, din momentul in care am intrat pe usa....dar ma rog asta poate fi de multe ori o chestiune de fler sau subiectiva. Exista anumite lucruri care iti vor povesti despre locul in care te afli mai mult decat orice blog din lume. Sa o luam metodic ca la scoala:
- Nu intra intr-un restaurant gol niciodata, chiar daca arata senzational. Intra in cea mai rapciugoasa carciuma din lume daca e inghesuiala, asta inseamna ca se mananca bine si ca ingredientele sunt proaspete, nu au timp sa se altereze.
- Uita-te la fata chelnerului cand vine la masa. Nu e neaparat necesar sa fie prietenos, trebuie sa para preocupat si sa fie genul pe care nu l-ai ocoli pe strada. Chelnerii prea prietenosi (genul acela care incearca sa te "combine" sa-ti iei si starter, chiar daca tu nu vrei) nu sunt semn bun. Semn bun sunt chelnerii ocupati si relaxati in acelasi timp, semn bun este patronul atunci cand vine la masa si iti recomanda lucruri sau chiar te serveste, semn bun este un chelner care nu iti recomanda cel mai scump produs din meniu.- Painea. Painea soseste intotdeauna prima. Uita-te la ea si vei afla radiografia intregii carciumi. Ea iti va povesti despre cat de preocupat este propietarul de afacerea/clientii sai.
-Daca e franzela de la colt, taiata cum a dat Dumnezeu si aruncata intr-un cos, atunci exact asta este modul in care va arata cina sau pranzul tau : legume ieftine, peste congelat, carne de vita la mana a doua, etc. Painea este declaratia de dragoste a "localului" pentru tine, oaspetele lui. Bucura-te de fiecare data cand pe masa ti se pune paine facuta in casa, bagheta frantuzeasca cu coaja tare, chifle din faina integrala, cosuri cu multe tipuri de paine din care ai ce sa alegi! In acest caz aseaza-te relaxat la masa caci ce va urma e pe masura. Din aceeasi gama este si oliviera : ulei de floarea soarelui prelins peste tot sau ulei de masline pus cu grija intr-un recipient inventiv.
- Meniul. Daca are 7 pagini si este o intreaga croaziera prin bucatariile lumii, ridicate si pleaca. Meniu scurt - carciuma de cunoscatori. Meniu pe un anumit specific dezvoltat frumos si variat - vei papa bine!
- Toaleta- Nu trebuie sa fie un altar al eliberarii, dar specialistii spun ca este oglinda bucatariei. Daca este curata ( desi nu sosfisticata) asa este si bucataria. Nu vreti sa mancati intr-un restaurant in a carei toaleta ai o retinere in a pune mana pe robinetii de la chiuveta.
- Salata. Cere o salata la inceput... simpla de legume. Daca salata te va impresiona, inseamna ca restul mesei te va da pe spate. CEL MAI GREU LUCRU E SA FACI O SALATA!!!! Nu glumesc, trebuie sa stii sa imbini legumele cu ierburile si cu dresingul perfect! In plus orice bucatar care se respecta si isi respecta audienta isi alege singur legumele din piata, are furnizorii lui, se trezeste de dimineata pentru a fi sigur ca prinde ce e mai bun. Patru rosii de METRO taiate si varsate intr-o farfurie inseamna un singur lucru: nu esti in locul potrivit pentru a te bucura de o masa cumsecade.
- Timpul petrecut de cand ai comandat pana la venirea antreului. Vine instant, nu e tocmai bine ; asta inseamna ca este gata preparat ( ceea ce se va vedea si pe legumele putin triste). Timpul perfect este intre 5 si 10 minute, ai timp sa te acomodezi, sa vina bauturile, si mai inseamna un lucru esential : marimea bucatariei este direct proportionala cu cea a salii de mese. Adica: mancarea ta va avea atentia deplina a unui bucatar, eventual a unui sosier, a unui Chef care supervizeaza, etc. Daca astepti, de ti se face foame a doua oara, dupa un antreu nu inseamna nici pe departe ca cineva sta sa il elaboreze, inseamna mai degraba ca in bucatarie se afla o tanti singura si disperata care incearca din toate puterile sa incropeasca ceva mancare...Asadar nu trebuie sa mergi de doua ori intr-un restaurant pentru a te convinge de calitatea lui, in fond poti intra o singura data si cere un antreu - nu o sa coste foarte mult, va fi exact pretul pe care il vei plati pentru a taia sau adauga o locatie pe lista preferintelor tale.

Scris de Leonte

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Restaurante & Hoteluri. Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com